Palak Paneer

Palak Paneer is een noord-Indiaas gerecht van spinazie met jonge kaas. Het heeft vele verschillende bereidingswijzen. Maar het komt er eigenlijk op neer: hou het simpel dat is het lekkerste. Het aller-lekkerste is als je de paneer zelf maakt.

Paneer:
  • 2l melk
  • 1/2l yoghurt óf sap van een 1 a 2 limoenen\citroenen.
Paneer maak je door melk te koken (circa 2 liter voor 4 personen). Als het kookt gooi je er een zuur doorheen (bv yoghurt, limoen of citroen). Dan schift de melk. Doe het witte deel van de geschifte melk in een theedoek in een vergiet. Pers dat stevig samen voor een half uur tot een hele dag. Hoe langer hij geperst wordt hoe steviger de paneer. Snij daarna de paneer in stukjes en gooi het aan het eind bij de palak (spinazie)

Palak:
  • 500gr verse spinazie 
  • ui
  • boter
  • kruidenpasta van Patak (milde curry heeft mijn voorkeur)*
  • 1 tomaat
  • zout en peper naar smaak
Kook verse spinazie tot het net gaar is, afgieten en vermalen tot moes met de blender.
uitje fruiten in veel (JA DAT MOET) ghee (gebruik evt. boter met zonnebloemolie half-om-half als vervanging),
eetlepel kruidenpasta van Patak (bv milde curry) erbij
een tomaatje in stukjes erdoor
en als laatste de tot moes gedraaide spinazieprut en de paneerstukjes erdoor gooien. voeg zout naar smaak toe.
paar minuutjes laten stoven op een klein vuurtje zodat de smaken er even goed intrekken en klaar!


Serveer met bastmatirijst of roti of chapati.
TIP: bij veel toko's zijn erg lekkere roti's te vinden in de diepvries!

of vervang patak's pasta met eigen kruiden biv. tumeric poeder, curry poeder, coriander poeder en peper.

Voor ideeën om te variëren: