Roos' Vegetarische Seitan Stoofpot

Sinds kort heb ik de seitan  (her)ontdekt. Echt een ideale vleesvervanger met een goede smaak en lekkere textuur. Je moet er alleen wel iets mee doen. Deze stoofpot is iedere keer weer een succes. Maak hem wel een paar uur van te voren (zo niet een dag van te voren). Dan wordt hij het lekkerste. Seitan koop je bij de reformwinkel. Het komt in potten en is lang houdbaar.


Let op: Niet iedere seitan is even lekker. Ik heb tot nu toe ervaring met Vetara (vies) en Yakso (lekker). 

Stoofpot
- 250 gr Seitan (bv. Yakso)
- 4 aardappels (zo groot als een ei)
- 200 gr kastanje champignons
- 10 verse zilveruitjes of 15 ingemaakte zilveruitjes
- 2 tenen knoflook
- 1 flesje bruin bier (bv. bokbier of een trappist)
- 1 grote winterwortel
- 3 blaadjes salie fijngehakt
- 2 laurierblaadjes
- 3 jeneverbessen
- evt. 1 kruidnagel
- 1 eetlepel zoute sojasaus
- 8 pruimen
- 2 plakken ontbijt of kruidkoek in stukjes (ook te vervangen door bruine boterham zonder korstjes besmeerd met een beetje mosterd, 2 kruidnagels en 1/2 theelepel kaneel en wat bloem om  te binden)
- verse peterselie
- olie of boter om te bakken

eventueel kun je ook nog de volgende ingrediënten toevoegen:
raapjes, pastinaak

Gebruik een zware pan met dikke bodem.

Snij de seitan, wortel, aardappel en champignons in ongeveer even grote stukken.
Bak de knoflook, champignons en seitan even kort aan.
Voeg de aardappel en wortel toe. Goed doorroeren
Salie, laurier, jeneverbes (evt. kaneel en kruidnagel) en helft van de pruimen toevoegen.
Overgiet met bier, een scheut van het vocht van de seitan en sojasaus. Voorzichtig doorroeren.
Op een heel laag vuurtje 2-6 uur laten stoven.
1/2 uur voor het opdienen binden met de ontbijtkoek en de andere helft van de pruimen toevoegen.
vlak voor het  opdienen fijngehakte peterselie toevoegen.