Mijn schoonvader kwam een paar geleden voor het eerst met een echt volwaardig alternatief; Nut roast of Notenpaté. Zelfs de vleeseters zitten te watertanden bij dit overheerlijke gerecht. Gevonden op Vegatopia.
Notenpaté is erg lekker met onion gravy.
Nut roast
250 g gemengde noten (ik gebruikte amandelen en hazel-, wal- en cashewnoten)
4 fijngehakte sjalotjes
1 blik tomaten, afgegoten en in stukjes gesneden
3 losgeklopte eieren
150 g geraspte pittige kaas
1 tl verse tijmblaadjes of ½ tl gedroogde
2 tl gehakte verse salie of ½ tl gedroogde
½ tl gedroogde munt
1 el gehakte peterselie
2 tl zoute sojasaus
1 tl azijn
zout, peper
4 fijngehakte sjalotjes
1 blik tomaten, afgegoten en in stukjes gesneden
3 losgeklopte eieren
150 g geraspte pittige kaas
1 tl verse tijmblaadjes of ½ tl gedroogde
2 tl gehakte verse salie of ½ tl gedroogde
½ tl gedroogde munt
1 el gehakte peterselie
2 tl zoute sojasaus
1 tl azijn
zout, peper
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een cakevorm (26 cm) met bakpapier.
- Rooster de noten in een droge koekenpan op halfhoog vuur. Roer rustig tot de noten goudbruin worden en lekker gaan ruiken. Laat ze afkoelen (maar niet in de pan – anders verbranden je noten alsnog omdat de pan nog heet is).
- Maal de noten in een keukenmachine fijn. Let op dat het geen puree wordt, het moeten grove kruimels blijven, zodat je een beetje crunch houdt.
- Meng in een kom de noten met de rest van de ingrediënten en stort het geheel in de cakevorm.
- Bak de nut roast in 50 minuten gaar en goudbruin. Laat hem een paar minuutjes uitrusten voor je hem uit de vorm op een mooie schaal serveert.