Notenpaté of Nut Roast

Zoek maar eens een waardig vegetarisch alternatief naast een klassiek kerstmenu. Hoe goed de gevulde champignons, gebakken geitenkaas en quiches ook bedoeld zijn, wees nou eerlijk ze vallen in het niet bij een dampend stuk lamsbout!
Mijn schoonvader kwam een paar geleden voor het eerst met een echt volwaardig alternatief; Nut roast of Notenpaté. Zelfs de vleeseters zitten te watertanden bij dit overheerlijke gerecht. Gevonden op Vegatopia.  


Notenpaté  is erg lekker met onion gravy.

Nut roast 
250 g gemengde noten (ik gebruikte amandelen en hazel-, wal- en cashewnoten)
4 fijngehakte sjalotjes
1 blik tomaten, afgegoten en in stukjes gesneden
3 losgeklopte eieren
150 g geraspte pittige kaas
1 tl verse tijmblaadjes of ½ tl gedroogde
2 tl gehakte verse salie of ½ tl gedroogde
½ tl gedroogde munt
1 el gehakte peterselie
2 tl zoute sojasaus
1 tl azijn
zout, peper
  • Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een cakevorm (26 cm) met bakpapier.
  • Rooster de noten in een droge koekenpan op halfhoog vuur. Roer rustig tot de noten goudbruin worden en lekker gaan ruiken. Laat ze afkoelen (maar niet in de pan – anders verbranden je noten alsnog omdat de pan nog heet is).
  • Maal de noten in een keukenmachine fijn. Let op dat het geen puree wordt, het moeten grove kruimels blijven, zodat je een beetje crunch houdt.
  • Meng in een kom de noten met de rest van de ingrediënten en stort het geheel in de cakevorm.
  • Bak de nut roast in 50 minuten gaar en goudbruin. Laat hem een paar minuutjes uitrusten voor je hem uit de vorm op een mooie schaal serveert.