Union Gravy of Uienjus

Heerlijk bij Notenpaté. Een zachte zoete saus van heeeeeel veel ui. 

Een kilo uien lijkt waanzinnig veel, maar doordat je de uien heel lang op heel zacht vuur laat bakken, worden ze zacht, zoet en heel veel kleiner. En heel erg lekker. Liefhebbers vervangen een deel van het water door witte wijn, of voegen aan het einde nog een scheutje slagroom toe. Deze saus is ook erg lekker met rode uien. Wederom goed gejat bij Vegatopia
Onion gravy
1 kg uien
50 g boter
3 eetlepels bloem
½ liter water
1 bouillonblokje (paddestoelenbouillon is erg lekker, uienbouillon vind ik maar niks)
  • Snij de uien in sliertjes. Verhit de boter in een pan met een dikke bodem. Kieper de uien erbij en laat ze in een klein uur op heel laag vuur (zonder deksel) gaar stoven. Het is niet de bedoeling dat de uien bruin worden, ze moeten eerst glazig worden en dan heel langzaam donkerder kleuren. Roer af en toe en hou in de gaten dat ze aan de bodem niet te hard gaan.
  • Na een uurtje zijn ze heel erg geslonken en zijn ze caramelkleurig en lekker zoet. Voeg de bloem toe en laat deze een paar minuten meebakken. Giet dan, scheutje voor scheutje, het water erbij, tot het een dikke saus wordt. Los het bouillonblokje erin op en proef of er nog zout of peper bij moet.
  • Laat de saus nog een paar minuten doorpruttelen.
Deze gravy kun je prima een paar dagen van tevoren maken en in de koelkast bewaren. Verwarm hem voorzichtig op een laag vuur en controleer of er nog een beetje water bij moet.